Cresc zmeura din pasiune si pentru consumul propriu. Am invatat singur cum sa o cultiv si cum sa o ingrijesc. De la soiuri care nu produceau mai nimic pana la hibrizi "Remontati". Am invatat totul din teste si cititnd pe internet. Ma gandesc si la o mica afacere cu zmeura. Voi ce ziceti? Se pot realiza afaceri cu zmeura in Romania?

Tunderea zmeurei

Taierea tufei de zmeura


Taierea zmeurei are si o functie decorativa , insa procesul este benefic pentru planta din mai multe puncte de vedere. Tufele mari, netaiate, nu vor produce mai multe fructe, iar aerul si lumina patrund mai greu pana la radacina.

Cand sunt plantate in rand, tufele de zmeura trebuie sa aiba o baza limitata, care sa nu fie mai mare de 30-45 de cm, pentru a putea dezvolta o coroana mai bogata, ce iti ofera o recolta mare. Pentru a taia zmeurul, trebuie sa porti manusi protectoare, pentru a-ti proteja mainile de spini. Foloseste unelte de taiere ascutite si curate, pentru binele plantei.




Spre sfarsitul iernii sau la inceputul primaverii, tufele de zmeura necesita cea mai multa atentie din partea ta. Taie tulpinile care au rodit anul trecut, deoarece nu vor mai produce flori si fructe si in acest an. Le poti recunoaste dupa coaja gri, care poate fi rupta cu usurinta.

Taie tulpinile care au crescut in afara zonei desemnate pentru randuri si taie si tulpinile scurte sau deformate. De-a lungul randului pe care sunt plantate tufele, fiecare metru trebuie sa aiba 8-10 tulpini lungi si groase dupa taiere.

Daca vrei ca soiurile de zmeura care pot inflori de doua ori pe an sa-ti ofere o recolta bogata toamna, trebuie sa tai mai mult din tufa in fiecare primavara. Pe timpul verii, cand cresc noi tulpini, taie tufa din nou, lasand un spatiu de 15 cm intre tulpinile sanatoase ramse. Folosind aceasta tehnica vei obtine o recolta mai mare toamna.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lista mea de bloguri

Postari populare

Designed ByBlogger Templates