Cresc zmeura din pasiune si pentru consumul propriu. Am invatat singur cum sa o cultiv si cum sa o ingrijesc. De la soiuri care nu produceau mai nimic pana la hibrizi "Remontati". Am invatat totul din teste si cititnd pe internet. Ma gandesc si la o mica afacere cu zmeura. Voi ce ziceti? Se pot realiza afaceri cu zmeura in Romania?

Perioada de plantare a zmeurei

Este foarte important dupa alegerea soiului potrivit este sa pregatesti bine terenul. In general, zmeurul prefera solurile mai usoare, aerisite si sa fie mai tot timpul umed, cel nisipos nefiind tocmai cel mai potrivit. Evident, are nevoie de multa apa, dar dupa luna martie cand incepe perioada de vegetatie si inflorire. Din noiembrie pana in martie planta este inactiva singura grija fiind aceea de a o proteja de ger.

Pentru plantare este necesar sa sapati santuri de aproximativ 30 de cm adancime, si un metru latime. Plantele vor fi asezate in sant, distanta dintre acestea fiind de aproximativ 40 de cm, dupa care radacina este acoperita cu pamant, nu inainte insa de a planta spalierul de care se vor lega ulterior plantele.

Este important sa respecti distanta intre plante. Nu are mare importanta cat de bine luminat este locul in care plantezi zmeura, pentru ca plantele se simt bine si in lumina si in semiumbra, atata vreme cat au apa si un sol care sa le convina.

Plantarea corecta a zmeurului
Zmeurul si murul pot fi plantati in orice moment in care sunt latenti, de obicei intre 1 noiembrie – 15 martie. In cazul in care se apeleaza la plantarea de toamna, un mulci asezat la baza plantei, poate reduce ranirea in timpul iernii. Se mai pot planta butasi de radacina, care se ingroapa la o adancime de 3-4 cm. Dupa ce se planteaza, se batatoreste solul bine la radacina, si se uda cu apa din abundenta.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lista mea de bloguri

Postari populare

Designed ByBlogger Templates