Cresc zmeura din pasiune si pentru consumul propriu. Am invatat singur cum sa o cultiv si cum sa o ingrijesc. De la soiuri care nu produceau mai nimic pana la hibrizi "Remontati". Am invatat totul din teste si cititnd pe internet. Ma gandesc si la o mica afacere cu zmeura. Voi ce ziceti? Se pot realiza afaceri cu zmeura in Romania?

Importanta culturii de zmeura

Importanţa culturii
Zmeurul se cultivă pentru fructele sale deosebit de apreciate atât pentru consumul în stare proaspătă, cât şi pentru industrializare sub formă de dulceaţă, compot, gem, sirop, suc, îngheţată etc.
Această valoare ridicată este dată de conţinutul complex al fructelor: 4,5-10,6% zaharuri, 1,1-2,3% acizi organici, 0,5-2,8% pectine, 1,2% proteine, săruri de K, P, Ca, Mg, Mn, Na, Zn, Cu, Fe, etc., vitamina B1,B2,D,P,C (25mg/100g).


Fructele, lăstarii şi frunzele tinere se folosesc în industria farmaceutică pentru prepararea unor medicamente sau ceaiuri împotriva, anginei, amigdalite, diareei etc. Specia are o mare plasticitate ecologică, fiind cultivată în diferite condiţii de la şes până la altitudini foarte mari (peste 1000 m).
Datorită drajonării puternice şi a sistemului radicular ramificat şi destul de profund, zmeurul este şi o plantă care combate eroziunea solului, valorificând în acelaşi timp solurile subţiri, sărace şi improprii altor culturi.
Plantaţia de zmeur intră repede pe rod (dupa un an de zile) şi permite recuperarea investiţiilor în timp scurt.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lista mea de bloguri

Postari populare

Designed ByBlogger Templates