Cresc zmeura din pasiune si pentru consumul propriu. Am invatat singur cum sa o cultiv si cum sa o ingrijesc. De la soiuri care nu produceau mai nimic pana la hibrizi "Remontati". Am invatat totul din teste si cititnd pe internet. Ma gandesc si la o mica afacere cu zmeura. Voi ce ziceti? Se pot realiza afaceri cu zmeura in Romania?

Cerintele zmeurului fata de factorii ecologici

Lumina – influenteaza pozitiv calitatea fructelor. Este o specie exigenta fata de lumina. De aceea zmeurul se va planta pe versantii cu expozitie favorabila. De asemenea, directia rândurilor se va orienta în asa fel încât sa valorifice la maximum lumina, mai ales în zonele înalte.

Temperatura – poate fi un factor limitativ pentru cultura zmeurului. Acesta nu suporta temperaturi excesiv de scazute (-20 … -25°C) în perioada de repaus, dar nici extrem de ridicate în perioada de vegetatie. Cultura reuseste bine în zone cu ierni blânde si veri în care temperatura medie nu depaseste 16-17°C. Pentru desfasurarea normala a înfloritului necesita 580-600ºC.

Temperatura solului nu trebuie sa depaseasca 16ºC. Daca, toamna este rece si umeda, lignificarea tulpinilor este deficitara iar rezistenta la ger scade pâna la -15ºC.

Umiditatea reprezinta unul din factorii principali de care depinde reusita culturii zmeurului. Este o specie cu pretentii mari fata de umiditate. Se recomanda a se cultiva în zone cu 700-1000 mm precipitatii anuale, bine repartizate în perioada de vegetatie (iunieaugust). În caz contrar, este absolut obligatorie irigarea. Excesul de apa (baltirea) este, de asemenea, daunator putând provoca asfixierea radacinilor. Pânza de apa freactica trebuie sa fie la peste 80 cm. Zmeurul creste si se dezvolta bine în zone în care umiditatea relativa este mai mare.

Solul cel mai recomandat pentru cultura zmeurului este cel nisipo-lutos, bogat în humus, cu buna capacitate de retinere a apei si bine aerisit, cu pH = 5,6-6,5, cu subsol permeabil si cu o grosime de cel putin 50 cm, bogat în azot si proteine. Este sensibil la deficitul în Fe si Mn. Nu sunt recomandate solurile sarace, foarte grele, reci, sau uscate si calcaroase. Curentii de aer, iarna pot mari pagubele prin înghet, vara maresc seceta atmosferica etc. Totusi lipsa totala a acestora favorizeaza aparitia bolilor si mareste pericolul îngheturilor târzii de primavara.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lista mea de bloguri

Postari populare

Designed ByBlogger Templates